26 Μαρτίου 2017

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών - Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων

Στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ" οι μαθητές μας ασχολούνται με δύο ακόμη προγράμματα :

1)Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2016-2017

 Φέτος η UNICEF συμπληρώνει 70 χρόνια προσφοράς και έργου, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν μένουμε απαθείς! Όλοι μαζί για τα παιδιά της γης! Φαγητό, νερό, σχολεία για όλα τα παιδιά. Όχι στη βία και το ρατσισμό. Ναι στη φιλία και το σεβασμό!», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).
 Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

 Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 Έτσι λοιπόν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης αφού ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σκέφτηκαν να φτιάξουν τον κουμπαρά των χάλκινων κερμάτων. 
Πόσες ήταν οι φορές που δε σκύψαμε να πάρουμε ένα πεντάλεπτο που βρήκαμε στο δρόμο;
ΠΟΛΛΕΣ. 
Κι όμως συγκεντρώνοντας αυτά τα πεντάλεπτα, δίλεπτα ή μονόλεπτα μπορούμε να σώσουμε ένα παιδί.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ...
 

 
 


2)Παγκόσμια Eβδομάδα Δράσης

Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου… για τα παιδιά όλου του κόσμου!
Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων
Η φετινή  εκστρατεία έχει ξεκινήσει και τα σχολεία που συμμετέχουν έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν τις δημιουργίες τους!

Η εκστρατεία προωθεί έμπρακτα τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Φέτος η θεματική είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.
  • 16,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο.
  • 6 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.
  • Από αυτά 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.
  • Τα παιδιά πρόσφυγες είναι 5 φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Με τη φετινή εκστρατεία δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα παιδιά πρόσφυγες σε κάθε γωνιά του κόσμου και στέλνουμε μηνύματα αποδοχής και συνεργασίας γιατί η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!
Ολόκληρος ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος στην εκστρατεία. Τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μόνα τους ποια εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις. Ωστόσο η εκστρατεία θα κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου  όταν σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν μια παράλληλη δράση-έκπληξη με πολλή, πολλή μουσική.