28 Οκτωβρίου 2014

« ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ» ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «Ο ΣΚΛΗΡΟΚΑΡΔΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ» ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΤ2 Κίτσου Κωνσταντίνα

Από την Κωνσταντίνα Κίτσου

Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας διάλεξα να διαβάσω στους μαθητές μου το βιβλίο της Σοφίας Παράσχου «Και οι κακοί έχουν ψυχή».Μετά την ανάγνωση του βιβλίου που έγινε μέσα στην τάξη, στη διαμορφωμένη γωνιά της δανειστικής βιβλιοθήκης, τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούμε με τους ξένους παραμυθάδες. Η εργασία θα σας σταλεί ολοκληρωμένη.

 Κάπως έτσι ξεκινήσαμε το ταξίδι στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.. Μαζεύοντας λοιπόν πληροφορίες για την εργασία μας μέσω του διαδικτύου, εντελώς τυχαία βρήκαμε το θεατρικό κείμενο «Ο σκληρόκαρδος γίγαντας».


Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε μετά από διαλογική συζήτηση να ανεβάσουμε σαν τμήμα αυτό το θεατρικό. Το θεατρικό αποφασίσαμε με τους συναδέλφους να το παρουσιάσουμε την ημέρα της χριστουγεννιάτικης γιορτής.  Μοιράστηκαν οι ρόλοι με δημοκρατικές διαδικασίες και εξεπλάγην, όταν άκουσα τους μαθητές μου να συμφωνούν και να προτείνουν ο ένας στον άλλο ποιος ρόλος τού ταιριάζει. Αυτό σίγουρα ήταν τροφοδότης θετικής ενέργειας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο θεατρολόγος του σχολείου μας ο οποίος με τις πολύτιμες συμβουλές του μας βοήθησε τόσο στην πρόβα όσο και στο στήσιμο του σκηνικού. Απλά χαρτόκουτα πήραν τη μορφή δέντρων, λευκό τούλι πήρε τη μορφή χιονιού πάνω στα δέντρα. Κοντά στο θεατρολόγο, κ. Αποστόλου Δημήτρη, διδάχτηκα πολλά πράγματα γύρω από το στήσιμο μιας θεατρικής παράστασης. Συνεργαστήκαμε άψογα και αυτό οδήγησε στην επόμενη συνεργασία μας για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. 
         Η μουσική διαλέχτηκε με προσοχή από εμένα κι αυτό γιατί ο χρόνος μάς πίεζε και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν ακούγοντάς την. Έτσι κατάφερα στα ακούσματά τους να υπάρχει και η κλασική μουσική. Να γνωρίσουν και άλλα είδη μουσικής. Αυτό εξάλλου έγινε και η αφορμή να ασχοληθούμε και με το Μάνο Χατζιδάκι. Έτσι το ένα θέμα γέννησε κάποιο άλλο.

        Οι πρόβες ήταν το καλύτερό μας!!! Πλάκες, γέλια, αστεία αλλά και σοβαρότητα και υπευθυνότητα που μόνο όταν συνεργάζεσαι με παιδιά μπορείς να το ζήσεις.

        Τα κουστούμια των παιδιών έγιναν από απλά υλικά κι εδώ βοήθησαν αρκετά και οι γονείς των παιδιών.

        Την ημέρα της παράστασης όλα πήγαν καλά. Τόσο οι λιλιπούτειοι ηθοποιοί όσο και οι λιλιπούτειοι θεατές το χάρηκαν πάρα πολύ. Η παράσταση διασκέδασε και συγκίνησε όλους τους μαθητές.

        Επίσης η παράσταση «ανέβηκε» στο youtube με φωτογραφίες των μικρών ηθοποιών σε δράση  σε συνδυασμό με τη μουσική της παράστασης.
Με εκτίμηση
Κίτσου Κωνσταντίνα



δείτε το βίντεο εδώ