07 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ- 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Η τάξη Δ1΄με αφορμή το κείμενο των Θρησκευτικών ο Άγιος Γεράσιμος και το λιοντάρι , παρακολούθησε την παιδική ταινία που αναφέρεται στον Άγιο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την παρουσίαση, αφιερωμένη στα ζώα, που ετοίμασε η δασκάλα του τμήματος.




 Τα παιδιά έμαθαν για τα δικαιώματα των ζώων που δεν απέχουν από τα δικά μας δικαιώματα, των ανθρώπων. 
14 είναι τα άρθρα της  Διακήρυξης των δικαιωμάτων των ζώων .
  Ζώα που απειλούνται: Χελώνα Καρέτα-Καρέτα & 
Φώκια Μονάχους-Μονάχους
 Ζώα βοηθούν το ένα το άλλο
Oscar Winer'Bear
Μνημείο για ταχυδρομικά περιστέρια – Λιλ (Γαλλία)
Μνημείο για ταχυδρομικά περιστέρια – Λιλ (Γαλλία)  Ένα μνημείο για ταχυδρομικά περιστέρια; Μόνο μια περιοχή με σοβαρά διαπιστευτήρια αγάπης στα περιστέρια θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο! Το 1936 η Γαλλική Ομοσπονδία εκτροφέων περιστεριών ανέγειρε στην είσοδο του ζωολογικού πάρκου της Lille Γαλλία ένα μνημείο για να τιμήσουν «τα 20.000 περιστέρια που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους» και «τους εκτροφείς περιστεριών που εκτελέστηκαν από τον εχθρό» για το γεγονός ότι τα διατηρούσαν. Το πέτρινο μνημείο περιλαμβάνει μια προσωποποίηση της Ειρήνης που περιβάλλεται από ένα σμήνος πουλιών, ενώ στα πόδια της βρίσκεται η ασπίδα, που φέρει την εικόνα ενός περιστεριού, και στηρίζεται σε ένα κινούμενο φίδι, που συμβολίζει τον εχθρό.
Παρίσι: Μνημείο για τα 11 εκατ. ζώα που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο
Μετά την ηρωική παράδοση ενός μηνύματος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το γαλλικό περιστέρι Le Vaillant πέθανε από δηλητηρίαση με χημικό αέριο. Ένα αιώνα αργότερα, ο Le Vaillant και τα εκατομμύρια άλλα ζώα που σκοτώθηκαν στην αιματηρή σύγκρουση θα τιμώνται στο εξής με ένα μνημείο στο Παρίσι.
Τα ζώα που έπεσαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τον πληθυσμό της Ελλάδας: περίπου 11 εκατομμύρια άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια, αλλά και 100.000 σκυλιά και 200.000 περιστέρια (συμπεριλαμβανομένου του
Le Vaillant). Ενώ ο ρόλος που διαδραμάτισαν αυτά τα ζώα στον "Μεγάλο Πόλεμο" έχει τιμηθεί με εθνικά μνημεία σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και η Οτάβα, το Παρίσι καθυστερεί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

"Στόχος μας είναι αυτά τα ζώα να αποκτήσουν εθνική αναγνώριση για τα δεινά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου" δήλωσε στο κανάλι France 24 η Amandine Sanvisens, πρόεδρος της Ένωσης Ζώων του Παρισιού Ζοopolis.

Μνημεία για τα πειραματόζωα και την συμβολή τους στην επιστήμη-Τα βασανιστήρια που υπέστησαν
        Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (National Academies of Sciences) εκτιμάει ότι περίπου 22 εκατομμύρια σπονδυλωτά χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ μόνο για έρευνες και πειράματα. Το 85% περίπου αυτών των ζώων είναι ποντίκια και αρουραίοι.
       Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα είναι από τα ζώα που χρησιμοποιούν οι βιοϊατρικοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο για μελέτες που σχετίζονται με τα πάντα, από τον καρκίνο ως τις επιπτώσεις του διαστημικού ταξιδιού στο ανθρώπινο σώμα. Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει καλά τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραμάτισαν αυτά τα τρωκτικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής -και την επιμήκυνση της μέσης ανθρώπινης διάρκειας ζωής- από, μόλις 40 χρόνια στις αρχές του 20ού αιώνα, σε πάνω από 70 χρόνια σήμερα.
        Σε μια πλατεία όχι πολύ μακριά από το τοπικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Κυτταρολογίας και Γενετικής του σιβηρικού παρακλαδιού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών βρίσκεται το μνημείο για τα εργαστηριακά ποντίκια και είναι αφιερωμένο στις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στην επιστήμη.. Το χάλκινο μνημείο εμφανίζει ένα ποντίκι να φοράει μια εργαστηριακή ποδιά και γυαλιά και να πλέκει με βελόνες τον έλικα του DNA.
 Στη Ρωσία υπάρχει ακόμη ένα μνημείο. Πρόκειται για έναν μπαμπουίνο, του γένους αμαδρυάς (Papio hamadryas. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, οι Αμαδρυάδες είναι νύμφες των δασών, που γεννιούνται με τις βελανιδιές (δρυς) και άλλα δέντρα και αναπτύσσονται μαζί τους. Όταν το δέντρο κόβεται, η νύμφη του πεθαίνει, πηγαίνει όμως σε άλλο δέντρο και τιμωρεί τον ένοχο. Οι Δρυάδες ήταν νύμφες των δασών, ενώ οι Αμαδρυάδες συνδέονταν με τα δέντρα. Τα ονόματα τους είναι Καρύα, Βάλανος, Κράνεια, Μορέα, Αίγειρος, Πτελέα κλπ., και είναι όλες κόρες του Οξύλου). Ο μπαμπουίνος κάθεται πάνω σε ένα βάθρο, πάνω στο οποίο έχουν χαραχθεί οι ανθρώπινες ασθένειες που μελετήθηκαν και νικήθηκαν χάρη σε πειράματα που έγιναν σε πιθήκους.
        Όλοι γνωρίζουν την Λάικα, την σοβιετική διαστημική σκυλίτσα που έγινε ένα από τα πρώτα ζώα στο διάστημα και το πρώτο ζώο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η Λάικα, απέκτησε το δικό της μνημείο το 2008, 50χρόνια μετά τη θυσία της που άνοιξε το δρόμο για τους ανθρώπους.
      Η Λάικα ήταν αδέσποτο σκυλί που βρέθηκε στους δρόμους της Μόσχας και επιλέχτηκε επειδή οι Σοβιετικοί επιστήμονες πίστευαν ότι τα αδέσποτα της Μόσχας έχουν ήδη υπομείνει πολλά στις ακραίες συνθήκες της πόλης και την πείνα. Κατά την προετοιμασία της, η Λάικα, μαζί με τα άλλα σκυλιά, κρατούνταν σε μικρά κλουβιά για εβδομάδες, προκειμένου να τα προσαρμόσουν στην μικροσκοπική καμπίνα που θα τα μετέφερε στο διάστημα. Επίσης, στροβιλίστηκαν σε φυγοκεντρητές και υποβλήθηκαν σε προσομοιωμένους θορύβους του διαστημικού σκάφους. Αυτή η τραυματική εμπειρία προκάλεσε σε πολλά σκυλιά τη διακοπή της ούρησής τους ή την αφόδευση.
      Όταν η Λάικα μπήκε τελικά σε τροχιά, μια αποτυχία στο θερμικό σύστημα προκάλεσε την υπερθέρμανση της καμπίνας, οπότε η σκυλίτσα πέθανε μέσα σε λίγες ώρες. Η αληθινή αιτία του θανάτου της αποκαλύφθηκε μόλις το 2002. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ ισχυριζόταν ότι η Λάικα πέθανε όταν τελείωσε το οξυγόνο της, μετά από έξι ημέρες.
       Παρόλο που η Λάικα μνημονεύεται με διάφορους τρόπους, όπως σε σφραγίδες και στο Μνημείο των Κατακτητών του Διαστήματος, που βρίσκεται πίσω από τους κοσμοναύτες, η ίδια απέκτησε το δικό της μνημείο μόλις το 2008. Το άγαλμα βρίσκεται στο στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο της Μόσχας, εκεί δηλαδή που την προετοίμασαν για την πτήση.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»
 
VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΖΩΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΟΜΟΡΦΑ,  ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑΜΕ !
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΤΣΟΥ