21 Μαρτίου 2018

«Δημιουργία του τουριστικού οδηγού Αλιάρτου» από τη ΣΤ΄ τάξη



Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής και του προγράμματος «Δημιουργία του τουριστικού οδηγού Αλιάρτου», οι μαθητές της Έκτης τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στον Υψηλάντη και τους καταρράκτες στην Πέτρα.
Το πανέμορφο μοναστήρι του Άϊ-Νικόλα στου Βρασταμίτες - παλαιά ονομασία του χωριού Υψηλάντης - βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο βουνό κάπου τέσσερα χιλιόμετρα ψηλότερα απ' αυτό με δρόμο αρκετά φιδογυριστό. Ένας άλλος δρόμος ανεβαίνει στο μοναστήρι από το διπλανό χωριό, το Σωληνάρι. Η θέα από το μοναστήρι είναι μοναδική. Ο γιγαντόσωμος βράχος που καλύπτει τη μεγάλη μοναστηριακή αυλή, τά άφθονα νερά που αναβλύζουν από τα σπλάχνα του και τα πανύψηλα πλατάνια που το σκιάζουν δημιουργούν μια παραδεισένια ατμόσφαιρα. Στη Μονή, είχαν την ευκαιρία να μάθουν οι μαθητές την ιστορία του μοναστηριού και της περιοχής.
Το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του Μοναστηριού αποτελεί η υπογραφή της λευτεριάς της Ρούμελης, στα κελιά του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1829.

Την ημέρα αυτή οι πασάδες Οτζάκ και Ασλάμπεης ταπεινωμένοι από την στρατηγική ικανότητα του Δημητρίου Υψηλάντη, αναγκάστηκαν να δώσουν εγγράφως την λευτεριά της Ρούμελης.
 Το σημαντικό αυτό γεγονός έλαβε χώρα στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο είχε στήσει το στρατηγείο του ο Υψηλάντης και κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις μνήμης.

  

Στη συνέχεια, στους καταρράκτες τα παιδιά περιηγήθηκαν στο χώρο, ήρθαν σε επαφή με τη φύση και τράβηξαν φωτογραφίες.

 Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΤΕΜΠΕΛΗ ΜΑΡΘΑ