01 Φεβρουαρίου 2018

ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΕΛΕΝΗ - ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την αγαπημένη μας συγγραφέα, κα. Σβορώνου Ελένη, στο Σχολείο μας.
    Τη συμπαθώ ιδιαίτερα αυτή τη γυναίκα, γιατί έχει βλέμμα καθαρό και κρύβει ένα παιδί μέσα της. 
   Πάντα μου άρεσαν αυτοί οι άνθρωποι γιατί ξέρω καλά, κι αυτό είναι που πάντα ζητώ, ότι σέβονται και αγαπούν πολύ τα παιδιά . Είναι η γυναίκα που μεγάλωσε ακούγοντας όμορφα παραμύθια από τη μητέρα της λέγοντας ότι αυτή είναι μια στιγμή τρυφερότητας αφού έχεις τον γονιό αποκλειστικά δικός σου.Σας παραθέτω την απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή της στην παρακάτω ερώτηση.
Ποιο μήνυμα πιστεύετε ότι είναι πρωταρχική ανάγκη σήμερα να περάσει κανείς σε ένα παιδί μέσα από τα βιβλία;

Ε.Σ.: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα «μηνύματα». Ελλοχεύει ο κίνδυνος του διδακτισμού. Πιο σημαντικό είναι να σκεφτούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που καλό είναι να υποβάλει μια ιστορία. Σίγουρα ενδείκνυται να υποβάλλεται η αίσθηση της αλληλεγγύης, της αποδοχής του διαφορετικού, της αποδοχής του εαυτού κ.λπ.. Αλλά πιο σημαντικό για μένα είναι η μαγεία. Να μαγεύεται ο αναγνώστης. Ό,τι κι αν πεις, να τον συνεπάρεις. Να έχει αλήθεια αυτό που θα πεις, να μην το πεις για να διδάξεις ή επειδή «το έχει η ύλη του σχολείου». Ο τρόπος που θα το πεις, επίσης, είναι σημαντικότερος και από το τι θα πεις. Τι θέλει ένα παιδί και ένας έφηβος; Να ζήσει περιπέτειες στο χαρτί. Να μεταμορφωθεί, να ταξιδέψει, να γελάσει, να φοβηθεί, να κινδυνεύσει, να τα βγάλει πέρα με τους κακούς αλλά και να μάθει. Έτσι, ζώντας τα πάθη των ηρώων, πάσχοντας μαζί τους, γνωρίζει τον κόσμο, το καλό από το κακό. Κατανοεί τους ανθρώπους καλύτερα, επεξεργάζεται τα συναισθήματά του, μαθαίνει να τα βάζει σε λέξεις και να τα διαχειρίζεται. Όλα αυτά λειτουργούν υπόγεια, δεν χρειάζεται να βαραίνουμε τα βιβλία μας πάντα με το «μήνυμα». Μπορούμε να εμπιστευτούμε τα παιδιά να αποκωδικοποιήσουν μόνα τους τα νοήματα. Κάθε ιστορία μιλάει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε αναγνώστη.
 http://booksandstyle.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC/


Βιογραφικό:

Η Ελένη Σβορώνου (γεν. 1965) είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.
Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους.
Το έργο της «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας» απέσπασε το Α΄ βραβείο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσης για μεγάλα παιδιά», ενώ το «Σκληρό Καρύδι» (εκδ. Καλειδοσκόπιο) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βιβλιοθήκης του Μονάχου White Raven (βιβλία που διακρίνονται για το ξεχωριστό περιεχόμενο και μορφή τους και αξίζουν να συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των δημόσιων βιβλιοθηκών).
Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες του περιοδικού Αναγνώστη (πρώην Διαβάζω), των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και των βραβείων κοινού του Public. Tα έργα της «Το πάτημα του Έλληνα» και «Ο ψαροντουφεκάς», απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη. Επί τρία χρόνια (2015-18) ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής Αναγνώστη (κατηγορία παιδική-νεανική λογοτεχνία).
Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους, και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό.
Εργάστηκε για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (2017) στην επιλογή βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας για το δανειστικό τμήμα του νέου χώρου της ΕΒΕ στο Πάρκο Πολιτισμού του ΙΣΝ.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις συμμετοχικές διαδικασίες (θεωρία και πράξη) και με τον οικοτουρισμό.
http://booksandstyle.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC/


Όφειλα να πω λίγα λόγια για την κα. Σβορώνου που πάντα σε κάθε κάλεσμά μας ανταποκρίνεται με χαρά κάτι, που πιστέψτε με το έχω μάθει καλά, δεν το κάνουν άλλοι συγγραφείς, δυστυχώς. 


"ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ" 
Με αυτό το βιβλίο ασχολήθηκαν σήμερα οι μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ σε τέσσερα εργαστήρια γεμάτα κέφι, αγάπη, θεατρικό παιχνίδι και πολύ πολύ εθελοντισμό και ενεργό πολιτειότητα.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να  γνωρίσουν τον κόσμο του βιβλίου για άλλη μια φορά.Αρχικά η κ.Σβορώνου μίλησε στα παιδιά για την  WWF και το έργο της και παρουσίασε το βιβλίο της ''Ο πράσινος πυρετός".Στη συνέχεια μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση τα παιδιά,γνωρίζοντας ήδη την έννοια και την αξία  του εθελοντισμού, εξέφρασαν τις απόψεις και τις σκέψεις τους για το ρόλο του ενεργού πολίτη στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος,η συγγραφέας έθεσε μια διαδραστική περίπτωση στους μαθητές,δίνοντάς τους την δυνατότητα, να δώσουν εκείνοι γραπτά την εξέλιξη (λύση) σε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που τους αφορά άμεσα.Οι μαθητές έφτιαξαν και παρέδωσαν στη συγγραφέα σύντομα κείμενα ή κόμικ, συνοδευόμενα από δική τους εικονογράφηση.

Περίληψη

Τέσσερις έφηβοι πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία: τη SOKIN. Βγάζουν σπιθουράκια, καντήλες και φλύκταινες όταν παραβιάζεται ένας νόμος. Ιδίως όταν η παρανομία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον γύρω τους. Κανένας τους δε διάλεξε να είναι ένα "βαρόμετρο εφαρμογής των νόμων"! Υποφέρουν. Μόνη γιατρειά είναι το φάρμακο AntiSOKIN. Ένα φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία και στα βιβλιοπωλεία. Βγαίνει σε ταμπλέτες, σιρόπι και βιβλίο! Είναι ο ανά χείρας οδηγός δράσης. Οι τέσσερις φίλοι ακολουθούν τις οδηγίες άλλοτε κατά γράμμα και άλλοτε αυτοσχεδιάζοντας. Και το διασκεδάζουν. Ζήσε μαζί τους την περιπέτεια. Όπλα σας είναι μια σειρά από τρόπους κινητοποίησης που έχουμε όλοι οι πολίτες στη διάθεσή μας και δεν τους γνωρίζουμε. Όπλα απολύτως νόμιμα και αποτελεσματικά. Εξολοθρεύουν δύο εχθρούς: την αδιαφορία και την παρανομία.

 Μέρος των εσόδων από την αγορά του βιβλίου πηγαίνει στο WWF. 
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ






 











ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ 
ΚΥΡΙΑ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ Γ1΄ΤΑΞΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΤΣΟΥ