10 Ιουνίου 2017

ΤΟ Α2΄ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ... ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ !!!



Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
   Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν υπήρξε όχι μόνο ένας μεγάλος παραμυθάς, αλλά κι εμπνευστής του πρώτου μας βιβλίου! Η τάξη μας πιο ειδικά, αφού όρισε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας αυτού του σπουδαίου συγγραφέα κατά την κατασκευή και προετοιμασία της ιστορικής γραμμής της ζωής του, προχώρησε κατόπιν στη σύνθεση κι ανασύνθεση της ζωής του με ένα διαφορετικό, πιο αναπαραστασιακό τρόπο, αξιοποιώντας μεθόδους και τεχνικές των κόμικς και των γελοιογραφιών, που βρίσκονται πιο κοντά στις δυνατότητες και τις ικανότητες των μαθητών και των μαθητριών της τάξης μας. Αποτέλεσμα υπήρξε ένα βιβλίο, το οποίο φέρει εικόνες επιλεγμένες μεν από τη δασκάλα του τμήματος, διαλόγους και σχέδια δε επιμελημένα αισθητικά από τους ίδιους τους μικρούς μαθητές, που θέλησαν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που έμαθαν να εκφράσουν τις ιδέες τους για αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα αλλά και να εκφραστούν με μία πιο λεπτομερή και πρωτότυπη εργασία για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.















Παιχνίδια στην αυλή
   Μαζί με την εκπαιδευτικό της φυσικής αγωγής η τάξη μας αποφάσισε να γνωρίσει και να μάθει μερικά από τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια που παίζονται σε ανοιχτό χώρο. Για αυτό το λόγο οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού σημείωσαν στον πίνακα τη τάξης παιχνίδια παλαιότερων εποχών, που γνώριζαν από διάφορες πηγές( ακούσματα από το οικογενειακό περιβάλλον, παρακολούθηση ταινιών και άλλες) και συζήτησαν με τη δασκάλα τους τους κανόνες και τη λειτουργία παιχνιδιών, που τους φάνηκαν πιο ενδιαφέροντα, ακολουθώντας τις οδηγίες της εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής γνώρισαν, έπαιξαν και διασκέδασαν με το «περνά- περνά η μέλισσα», με το «αλάτι χονδρό, αλάτι ψιλό», αλλά και το «ένα, δύο, τρία, πράσινο φως». Τα παιχνίδια παρουσιάστηκαν στην αυλή του σχολείου και συγκίνησαν με την απλότητά τους, αλλά και την ενεργητικότητά τους τόσο τους μαθητές, που συμμετείχαν σε αυτά, όσο και τις εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, που έτυχαν θεατές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές ζήτησαν να επαναληφθούν τα ίδια παιχνίδια κατά τις γιορτές λήξης του σχολικού έτους.



 





 




 



 

 Τα παιδικά τραγούδια

   Πόσα άραγε να είναι τα τραγούδια που ένα παιδί μαθαίνει και χρησιμοποιεί μέχρι να μπει στον κόσμο των ενηλίκων; Αναμφισβήτητα είναι πολλά και μάλιστα τόσο αξιόλογα, που ακόμη μερικοί τα σιγοτραγουδούν ανασύροντας βασικές μνήμες των παιδικών χρόνων. Έτσι η δασκάλα του τμήματος αποφάσισε να μοιραστεί μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλή ακούσματα με χαριτωμένους στίχους και παιχνιδιάρικη μελωδία, που ενίοτε ξεσηκώνει για χορό. Εκεί, σε μία ολότελα διασκεδαστική και χορευτική διάθεση, κατέληξαν και οι μαθητές στην τάξη μας, όταν άκουσαν τα «παπάκια στη σειρά», τα «δέκα μικρά αραπάκια», το «ένα λεπτό κρεμμύδι», το «δεν περνάς κυρά- Μαρία», το «γύρω- γύρω όλοι» και τόσα άλλα αξέχαστα και αθάνατα παιδικά τραγούδια, που συνοδεύουν κι εμπλουτίζουν τόσο ευχάριστα την παιδική ηλικία κάθε παιδιού εδώ και δεκαετίες! Εμείς πάντως το απολαύσαμε!




 
 










Τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια
   Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος μας για να γνωρίσουμε τα παιδικά παιχνίδια δεν θα μπορούσαμε να παραγνωρίσουμε τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, όπως το «μπιζ» και το «πετάει, πετάει». Αυτά κι αρκετά άλλα παιχνίδια, που δυστυχώς πια παραγκωνίζονται χάριν των ηλεκτρονικών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης μας παρακολουθώντας αντίστοιχες ψηφιακές προβολές, που εξηγούν τους κανόνες και τα μέσα των παιχνιδιών αυτών, που με ελάχιστες απαιτήσεις προσφέρουν τόσα πολλά στην ενδυνάμωση της ομάδας και τη ψυχαγωγία κάθε παιδιού.
Επ’ ευκαιρία της ψηφιακής προβολής οι μαθητές παρακολούθησαν ακόμη μικρά αποσπάσματα από ταινίες κουκλοθεάτρου, αξιοποιώντας αρχεία της κρατικής τηλεόρασης, που διατίθενται στο διαδίκτυο, όπως την εκπομπή «Του κουτιού τα παραμύθια» και την εκπομπή «Κάπου, κάπως, κάποτε», που χρησιμοποιούν τη δημιουργική αφήγηση σε συνδυασμό με την δύναμη της εικόνας και της κούκλας, περνώντας εύληπτα μηνύματα και χαρίζοντας ευχάριστες στιγμές.
 

















Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2΄
ΜΑΓΓΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ