06 Μαρτίου 2016

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ - ΤΕΛΟΣ



ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 09/03/2016 ΚΑΙ 
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/03/2016 ...

ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑΤΑ.ΕΧΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΝΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (Σε δύο εκδοχές)
Στην εποχή της διαφορετικότητας, που τα πάντα γύρω διαφέρουν,  κάθε μορφής βίας επισκέπτεται τα σχολεία. Δικαίωμα του κάθε παιδιού, να υπερασπίζεται τη διαφορετικότητά του, εφόσον δεν προσβάλλει  κανέναν. Στον αγώνα αυτόν, υποστηριχτές είμαστε όλοι εμείς κι ο καθένας με τον τρόπο του, για καλύτερα αποτελέσματα. Ένας τρόπος αποτελεσματικός είναι να βάλουμε τη διαφορετικότητα στο παιχνίδι, έτσι ώστε να αποκρυπτογραφηθεί το πρόσωπό της και να απομυθοποιηθεί νωρίς. Σκοπός να κατανοήσουν τα παιδιά, την έννοια της διαφορετικότητας μέσω του παιχνιδιού, μπαίνοντας στη θέση του άλλου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:  Για τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.
Στον έγχρωμο και μυστικό κόσμο των παιδιών, ζούνε τα χρώματα. Άλλοτε χαρούμενα και ζωηρά κι άλλοτε μουντά και σκυμμένα.
Ζωγραφίζοντας και παίζοντας με οργανάκια, το παιδί έρχεται σε επαφή με τα χρώματά του, τις μελωδίες του, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο, από τα συναισθήματά του.
Μπορεί λοιπόν, η ζωγραφική και η μουσική να έχουν κοινά ενδιαφέροντα κι αυτό είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η αρμονία, όμως έχουν και διαφορές σαν τέχνες. Διαφορετικά κανείς εκφράζεται μέσω της ζωγραφικής, απεικονίζοντας τα συναισθήματά του στο χαρτί και διαφορετικά μέσω της μουσικής συνδυάζοντας νότες.
Τον πιο σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά, τον έχει η Διάθεση των παιδιών, που καθοδηγείται από τα συναισθήματα τα οποία τους παρέχουν κάθε φορά, τα ανάλογα χρώματα και  τις νότες, για να φτιάξουν το δικό τους κόσμο.
Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων και Διαθέσεων, είναι τα ίδια τα παιδιά, αποκαλύπτοντας κάθε φορά κομμάτια του εαυτού τους, αλλά και του συμπαίχτη τους.
 Αυτό που χαρακτηρίζει το θεατρικό παιχνίδι για τη διαφορετικότητα, είναι η δράση του.

ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ  ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ
 Ζουν στην πολιτεία της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
   ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
 (Για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το νηπιαγωγείο).
Ξέρετε πως στο μυστικό κόσμο των παιδιών, ζούνε οι Διαθέσεις με όλα τα συναισθήματα; Ότι τα συναισθήματα έχουν χρώματα; Χρώματα διάφορα; Έχουν και μελωδίες. 
Είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, μα είναι σημαντικές. Είναι δικές σας. Ολόδικές σας και κανείς δε μπορεί να τις αλλάξει, παρά μονάχα εσείς παιδιά. Εσείς και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε λοιπόν να τις κάνετε ότι θέλετε. Να τις μεταμορφώσετε με το ραβδάκι σας από χαρούμενες σε λυπημένες κι από λυπημένες σε ήρεμες.
Ελάτε. Ελάτε να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Έλα να γίνουμε φίλες.
Μα είμαστε τόσο διαφορετικές.
Έχουμε κοινά σημεία. Ποιά; Τη φαντασία. Τη δημιουργικότητα, ναι.. αι… αι, το παιχνίδι. Ναι αι ..αι.                                      
H Συγγραφέας και αφηγήτρια :Σταματέλλου Μαρία
 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ
ΚΙΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ