06 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Το 2014 το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 719 καταγγελίες, από τις οποίες οι 351 αφορούσαν περιστατικά bullying.
Σε 65 από αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Κώστα Γιαννόπουλο, δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Όπως αναφέρει το Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:
• Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.
• Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.
• Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.
• Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.
• Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.
• Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.
• Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.
 6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ 
Αν και η υπόθεση της σχολικής βίας είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί 365 ημέρες τον χρόνο και όχι μόνο μία (την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας), εν τούτοις με αφορμή αυτήν την ημέρα, καλό είναι να δούμε κάποια πράγματα που σίγουρα ενδιαφέρουν όλους!
Και φυσικά, έχουμε πάντα στον νου μας πως: 
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΒΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!

ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΒΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ!

ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΟΥΜΕ  Ή ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ, ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ!

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ!

Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη:
Το παιδί που δέχεται βία
Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
Τα παιδιά θεατές
Οι εκπαιδευτικοί
Οι γονείς
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή.  Περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται.
 
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ!!!
 ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
ΤΑ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ!!!
ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 09/03/2016 ΚΑΙ 
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/03/2016  
Από την κα. Σταματέλλου Μαρία
συγγραφέα-αφηγήτρια 
ΘΕΜΑ:"Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ" 
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ
ΚΙΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 



 Πηγή:www.dimokratiki.gr