05 Οκτωβρίου 2021

5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

 “Σήμερα γιορτάζουν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι καθημερινοί ήρωες της εκπαίδευσης αλλά και όλοι οι κινηματογραφικοί δάσκαλοι της Φίνος Φιλμ. Στο απόσπασμα που ακολουθεί, βλέπουμε τον Αλέκο Αλεξανδράκη να παραδίδει μαθήματα ζωής στους μικρούς μαθητές της «Μαρίας της Σιωπής» (1973). Χρόνια Πολλά σε όλους!” αναφέρεται στη λεζάντα. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO, για να μας υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία.


 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟ
https://agrafto.gr/articles-7174/to-didaktiko-binteo-th-fino-film-gia-thn-pagkosmia-hmera-ekpaideutikwn-video.htm#.YVxYoH2_xPY

Δάσκαλε- ΓΙΑΝΝΗΣ Π.ΤΖΗΚΑΣ

«Δάσκαλε, την πόρτα της τάξης σαν διαβείς
ψηλά το κεφάλι, χαμογέλα
ζεστή την καθημερνή σου καλημέρα να την πεις.

Κι όταν το μάθημα αρχίσεις
Λόγια πολλά μη λες
Οι κινήσεις σου απλές, λιτές
Μα τεντωμένες οι αισθήσεις.

Δώσε το λόγο στα παιδιά
Δεν έχεις τίποτα να πάθεις
Κοίτα τα μάτια τους τα λαμπερά
Πολλά απ’ αυτά έχεις να μάθεις.

Μη στέκεσαι στις στείρες γνώσεις
Συνεργασία, αγάπη, ανθρωπιά
Αυτά πρέπει να δώσεις
Το κριτικό το πνεύμα ν’ ανυψώσεις.

Δάσκαλε άκου…
Απ’ τη μεριά της Ζάκυθος
Σου κρένει ο ποιητής:
“Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα
τα μάτια της ψυχής μου”

    Ο αείμνηστος καθηγητής Λιαντίνης εξ άλλου τόνιζε: «στο ψηφιδωτό των επαγγελμάτων ο δάσκαλος δεν είναι η μια ψηφίδα ανάμεσα στις άλλες. Είναι ο καλλιτέχνης νους, ο κοσμητικός και ο επόπτης που φιλοτεχνεί ολόκληρο το ψηφιδωτό. Δημιουργεί, δηλαδή, ανθρώπους και τους υψώνει στην οντολογική μοναδικότητα του νοήμονος πλάσματος».
    
Ο συγγραφέας Νίκος Ν. Καζαντζάκης υποστήριζε ότι «ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.»