28 Σεπτεμβρίου 2021

26 Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

 Σήμερα 28/9/2021, η Δ΄τάξη και το Ε2΄ασχολήθηκαν το πρώτο δίωρο με την πανευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών.

Δ1΄ΚΑΙ Δ2΄

 Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (πόλη της Γαλλίας) προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


 
 

Η Άννα μαθαίνει μια ξένη γλώσσα

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : …………… 

01 Υπάρχουν μεταξύ 6.000 και 7.000 γλώσσες στο κόσμο - που μιλιούνται από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε 189 ανεξάρτητα κράτη.

02  Υπάρχουν περίπου 225 γηγενείς γλώσσες στην Ευρώπη - περίπου το 3% του συνόλου των γλωσσών του κόσμου.

03  Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.  

04  Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή, μιλάει δυο ή περισσότερες γλώσσες. 

05  Στην καθημερινή τους ζωή, οι Ευρωπαίοι όλο και περισσότερο συναντούν ξένες γλώσσες. Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί περισσότερο ενδιαφέρον για τις γλώσσες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. 

06 Πολλές γλώσσες διαθέτουν 50.000 λέξεις ή περισσότερες, αλλά ο κάθε ομιλητής συνήθως γνωρίζει και χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό αριθμό από όλο το λεξιλόγιο: στην καθημερινή επικοινωνία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες λίγες εκατοντάδες λέξεις.

07  Οι γλώσσες βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και επηρεάζουν η μια την άλλη με πολλούς τρόπους: στο παρελθόν η Αγγλική είχε δανειστεί λέξεις και εκφράσεις από πολλές άλλες γλώσσες, ενώ σήμερα υπάρχουν Ευρωπαϊκές γλώσσες, που δανείζονται πολλές λέξεις από την Αγγλική.  

08  Το βρέφος τον πρώτο χρόνο της ζωής του αρθρώνει πολλούς φωνητικούς ήχους. Στην ηλικία περίπου του ενός έτους εκστομίζει τις πρώτες κατανοητές λέξεις. Γύρω στα τρία χρόνια σχηματίζει σύνθετες προτάσεις, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών το παιδί κατέχει αρκετές χιλιάδες λέξεις.

09  Η μητρική γλώσσα είναι συνήθως η γλώσσα που κάποιος γνωρίζει καλύτερα και χρησιμοποιεί περισσότερο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν οι «τέλειοι δίγλωσσοι» που μιλούν δυο γλώσσες εξ’ ίσου καλά. Συνήθως, όμως, οι δίγλωσσοι δεν εμφανίζουν ακριβή ισορροπία μεταξύ των δυο γλωσσών τους.  

10  Η διγλωσσία παρέχει πολλά πλεονεκτήματα: κάνει την εκμάθηση των άλλων γλωσσών ευκολότερη, ενισχύει τον τρόπο σκέψης και ενθαρρύνει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους και τους άλλους πολιτισμούς. 

11  Η διγλωσσία και η πολυγλωσσία εμπεριέχουν, επίσης, οικονομικά οφέλη: προσφέρεται πιο εύκολα εργασία σε όσους μιλούν αρκετές γλώσσες και οι πολύγλωσσες εταιρείες έχουν ένα καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τις μονογλωσσικές.

12  Οι γλώσσες σχετίζονται μεταξύ τους σαν τα μέλη μιας οικογένειας. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν στη μεγάλη Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. 

13  Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν σε τρεις ευρείες ομάδες: τη Γερμανική, τη Λατινογενή και την Σλαβική.

14  Η Γερμανική οικογένεια γλωσσών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Δανική, τη Νορβηγική, την Σουηδική, την Ισλανδική, τη Γερμανική, την Ολλανδική, την Αγγλική, την Εβραϊκή.

15  Οι Λατινογενείς γλώσσες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Ιταλική, τη Γαλλική, την Ισπανική, την Πορτογαλική, τη Ρουμανική.

16  Οι Σλαβικές γλώσσες περιλαμβάνουν τη Ρωσική, την Ουκρανική, τη Λευκορωσική, τη Πολωνική, την Τσεχική, την Σλοβάκικη, την Σερβική, την Κροατική, τη Μακεδονική, τη Βουλγάρικη και άλλες. 

17  Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες χρησιμοποιούν το Λατινικό αλφάβητο. Μερικές Σλάβικες γλώσσες χρησιμοποιούν το Κυριλλικό. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Γεωργιανοί και οι Εβραίοι έχουν το δικό τους.

18  Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν ένα αριθμό περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών  - και μερικές από αυτές έχουν γίνει επίσημες γλώσσες.

19  Οι μη Ευρωπαϊκές γλώσσες, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον Ευρωπαϊκό χώρο, είναι η Αραβική, η Κινεζική,η Ινδική, η κάθε μια με το δικό της σύστημα γραφής.

20  Η Ρωσία (148 εκατομμύρια κάτοικοι) έχει κατά πολύ το μεγαλύτερο αριθμό γλωσσών που μιλιούνται στην περιοχή της: από 130 μέχρι 200 γλώσσες ανάλογα με τα κριτήρια.

21  Λόγω της εισροής μεταναστών και προσφύγων, η Ευρώπη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο μιλιούνται κάπου 300 γλώσσες (η Αραβική, η Τουρκική, η Κουρδική, η Βερβερική, η Ινδική, η γλώσσα Παντζάμπι κ.λπ.)

Τώρα που έχετε μάθει τόσα πολλά, γιατί δεν δοκιμάζετε το γλωσσικό κουΐζ; 

 


 ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

 

 Στο τέλος φτιάξαμε, ένα κολλάζ με τη λέξη "καλημέρα" σε διάφορες γλώσσες !!!

Το τελικό αποτέλεσμα! 

 
Ε2΄







ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δ1΄ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δ2΄ΚΙΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Ε2΄ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ