01 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ !!!

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων

 Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας αλλά και ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους.
Ένα χρόνο αργότερα όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι:
η ανεξαρτησία,
η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά,
η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων,
η φροντίδα και
η αξιοπρέπεια.
•  Στόχος του εορτασμού της ημέρας των ηλικιωμένων είναι η αναγνώριση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εφόσον σήμερα οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο, μέσα από εθελοντικές ενέργειες μεταδίδοντας εμπειρίες και γνώσεις στα παιδιά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βλέπουμε αρκετά ζευγάρια να επιστρέφουν στην "πατρική" εστία των γονιών τους για να μπορέσουν να φροντίσουν την οικογένειά τους. Οι ηλικιωμένοι γονείς τους είναι αυτοί που τους ανοίγουν την αγκαλιά τους και προσπαθούν να συμπαρασταθούν με όποιους τρόπους μπορούν (οικονομικά, φροντίδα και φύλαξη στα εγγόνια, …), ακόμα και με την αυξανόμενη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
 Σήμερα 1η Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές των τάξεων Γ΄και Δ΄παρακολούθησαν μια παρουσίαση με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. 





Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια όμορφη συζήτηση με τους δασκάλους,-ες τους, αφού παρακολούθησαν όμορφα συγκινητικά βίντεο. 
Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας οι εκπ/κοι διάβασαν στους μαθητές -τριες βιβλία που αφορούν τον παππού και τη γιαγιά. 

Η γιαγιά και ο παππούς

Ο Μικρός Νικόλας : Η Επίσκεψη της Γιαγιάς
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης από τα Χίδηρα της Λέσβου (1853-1932) ήταν διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός με  λαμπρή καριέρα στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Ο ζωγράφος αποδίδει με ακρίβεια τις εκφράσεις των νηπίων, τις αδέξιες κινήσεις, ακόμη και την στρυφνάδα του προσώπου όταν κλαίνε. Γιατί τα παιδιά του Ιακωβίδη θυμώνουν, επαναστατούν και κλαίνε γοερά, απλώνουν τα χέρια να κατακτήσουν τον κόσμο γεμάτα ανυπομονησία. Οι γέροντες καλοκάγαθοι, γαλήνιοι και υπομονετικοί εκφράζουν την τρυφερότητα για τα νεαρά βλαστάρια. Απεικονίζει με τρόπο νατουραλιστικό τη βαθιά σχέση ανάμεσα σε αυτές τις ηλικίες. Ας μην ξεχνάμε ότι στις παραδοσιακές κοινωνίες οι πρώτοι παιδαγωγοί για τα παιδιά ήταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Στις μέρες μας καλό είναι να θυμόμαστε τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας και τις ρίζες μας.



 Μπεν και Χόλι Η γιαγιά και ο παππούς



ΜΙΑ ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Playmobil ταινία:
Η Έμμα θέλει να επισκεφθεί τους παππούδες! Θα τα καταφέρει;



ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΓΙΑΓΙΑ



Τέλος το Δ1΄έφτιαξε αναμνηστικούς φακέλους με ζωγραφιές για τον παππού και τη γιαγιά τους.




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΠΟΥ!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΓΙΑ!!!

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΤΣΟΥ