05 Μαρτίου 2018

ΒΙΒΛΙΟΔΕΝΤΡΟ - ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΡΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ2΄



Αγαπάμε τα βιβλία και γι' αυτό το λόγο φτιάξαμε στην τάξη μας ένα βιβλιόδεντρο το οποίο εμπεριέχει τίτλους από αγαπημένα βιβλία, συγγραφείς και ήρωες.


Ελέφαντες έχουν εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής και όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε το μυστήριο. Έχουμε μια υποψία για τους μυστήριους ελέφαντες. Γι' αυτό οι μαθητές καλούνται  να σχεδιάσουν ένα βουνό απορριμμάτων ίσο με αυτό που πιστεύουν ότι πετάει ένας συνηθισμένος Έλληνας κάθε χρόνο. Για να βοηθηθούμε σκεφτόμαστε πόσα σκουπίδια πετάμε καθημερινά και άρα πόσα μαζεύονται κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό. Το βουνό απορριμμάτων ισούται με το μέγεθος ενός ελέφαντα. Πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον μας άμεσα! (Από το πρόγραμμα 'Πράκτορες του Πλανήτη)


Ο Δαρείος είναι ένας καλοαναθρεμμένος γάτος που ζει μαζί με το αφεντικό του, τον Τίτο. Ο Τίτος είναι διατροφολόγος – μουσικολόγος στο επάγγελμα, γεγονός που σημαίνει πως ο Δαρείος γνωρίζει όλα τα μουσικά όργανα και όλες τις τροφές. Αυτό έχει τις επιπτώσεις του στην καθημερινή διατροφή του Δαρείου, η οποία είναι θρεπτική και υγιεινή. Έτσι ο Δαρείος είναι ένας γάτος γεμάτος υγεία και ομορφιά. Το καθημερινό διαιτολόγιό του περιλαμβάνει οπωσδήποτε σαλάτα, για να είναι η γούνα του αστραφτερή. Το πρωινό τους περιλαμβάνει κάθε μέρα ένα αβγό, πορτοκαλάδα, γάλα, ψωμί και μέλι. Τρώνε κάθε μέρα οπωσδήποτε ένα πορτοκάλι. Την Τρίτη το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει ψάρι. Την Τετάρτη τρώνε φακές, την Πέμπτη, φασολάκια λαδερά με κόκκινη σάλτσα και τυρί φέτα. Την Παρασκευή πηγαίνουν στο χασάπη για να αγοράσουν κρέας για την Κυριακή, την αγαπημένη μέρα του Δαρείου. Το κοτόπουλο το τρώνε μόνο με μπάμιες, γιατί έτσι είναι πιο υγιεινό όπως λέει ο Τίτος. Του Δαρείου όμως του προκαλεί αηδία. Μισούσε τις μπάμιες. Αυτός προτιμούσε τα τσιπς και ζήλευε τους αδέσποτους γάτους της γειτονιάς του που τρώγανε στα σκουπίδια. Έτσι μια μέρα που το αφεντικό του έλειψε για δουλειές, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το έσκασε από μια τρύπα και άρχισε να τριγυρνάει έξω και να τρώει στα σκουπίδια. Αυτό κράτησε για μια εβδομάδα. Έγινε τόσο χοντρός, που όταν βαρέθηκε τα σκουπίδια και πεθύμησε τα ωραία φαγητά του Τίτου, δεν χωρούσε να περάσει απ’ την τρύπα απ’ όπου το έσκασε. Έτσι κλείστηκε έξω. Όταν επέστρεψε το αφεντικό του δε βρήκε πουθενά το γάτο του. Τότε ο Δαρείος κοιμήθηκε έξω από την πόρτα. Αγνώριστο τον βρήκε την άλλη μέρα ο Τίτος. Πήρε τον Δαρείο μέσα, που είχε πάρει πλέον το μάθημά του. Δεν θα έτρωγε ποτέ ξανά από τα σκουπίδια και θα άκουγε πιστά τις διατροφικές συμβουλές του Τίτου. Έτσι, οι μαθητές μας έχουν πάρει ένα πολύ χρήσιμο μάθημα διατροφικής αγωγής.
Αφού διαβάσαμε πρώτα το παραμύθι , συζητήσαμε  για το περιεχόμενό του και τους ζήτησα να φτιάξουν έναν πίνακα με το καθημερινό διαιτολόγιο του Δαρείου. Παράλληλα με τον πίνακα ζήτησα από  τα παιδιά να φτιάξουν από μία ζωγραφιά ή ένα κολλάζ που να δείχνει πως ήταν ο Δαρείος όταν έτρωγε παρέα με το αφεντικό του και πως έγινε μετά.


 Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ