23 Φεβρουαρίου 2018

ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ...

Σήμερα το πρωί η Σοφία , η μαθήτρια μου, ήταν πολύ χαρούμενη. Κρατούσε ένα χάρτινο σακουλάκι , και μέσα κάτι ήταν τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο...
- Κυρία, μου είπε, φτιάξαμε με τη μαμά την κυρά - Σαρακοστή.
Την δείξαμε στα παιδιά όλου του Σχολείου και έκανα διάφορες σκέψεις:  
Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι. Μάλιστα, τοποθετούσαν το τελευταίο πόδι της Κυρά Σαρακοστής μέσα στο ψωμί την Ανάσταση και έφερνε καλοτυχία σε όποιον έπεφτε το κομμάτι με το ποδαράκι.
Είναι ωραίο να θυμόμαστε και να ακολουθούμε, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ώστε να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Αυτά είναι οι ρίζες μας. 
Από την άλλη το λαμπερό προσωπάκι της Σοφίας μού έδειξε ότι πέρασε επικοδομητικό χρόνο με τη μαμά της και αυτό έχει μεγάλη, ανεΩΝκτίμητη αξία . Χαρείτε με τα παιδιά σας όσο είναι μικρά. Τα χρόνια περνούν γρήγορα , τα παιδιά μεγαλώνουν και αναζητούν το δικό τους δρόμο. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΖΩΗ !!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!!!

Κυρά Σαρακοστή
Χρόνος προετοιμασίας: 20 minutes
Χρόνος εκτέλεσης: 15 minutes
Συνολικός χρόνος: 35 minutes
Μερίδες: 1
Συνταγή για Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι. Φτιάξτε κι εσείς τη δική σας Κυρά Σαρακοστή και μετρήστε τις μέρες μέχρι το Πάσχα όπως παλιά!
Υλικά
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό
1 κούπα αλάτι
Εκτέλεση
Πλάθουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Δίνουμε το σχήμα της Κυρά Σαρακοστής στο ζυμάρι μας και σχηματίζουμε τα ποδαράκια με μαχαίρι. Τοποθετούμε την Κυρά Σαρακοστή σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 15-20 λεπτά. Το αλάτι λειτουργεί σαν συντηρητικό και έτσι δεν χαλάει. Προσοχή, η Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι δεν τρώγεται!


Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 
ΚΙΤΣΟΥ ΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ