18 Ιανουαρίου 2018

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 - ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ



Το τμήμα Δ1 συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».
   Με αφορμή το κείμενο στο βιβλίο της Γλώσσας μας «Οι μύθοι και η ελιά- Η ελιά του Αρισταίου», προσεγγίσαμε και γνωρίσαμε την έννοια του εθελοντισμού.
   Το παράδειγμα του Αρισταίου μάς έδωσε το έναυσμα να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε.
   Ο Αρισταίος ήταν γιος του Απόλλωνα και της Κυρήνης. Τον ανέθρεψαν η Γαία και οι Ώρες. Οι Μούσες ανέλαβαν την εκπαίδευσή του, μαθαίνοντάς του την ιατρική και την μαντική τέχνη. Από τις Νύμφες έμαθε να καλλιεργεί τις ελιές και τα αμπέλια, να φροντίζει τα μελίσσια, να παρασκευάζει τυρί από το γάλα  καθώς και να μπολιάζει τις αγριελιές ώστε να βγάλουν καρπό. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Αρισταίος ανακάλυψε το ελαιοπιεστήριο, ώστε να παίρνει λάδι από τον καρπό του ελαιόδεντρου. Ο ίδιος μάλιστα, με τη σειρά του, φρόντισε όσα γνώρισε να τα διδάξει στους ανθρώπους. Δηλαδή, έδρασε εθελοντικά, όπως ο Ηρακλής και ο Προμηθέας, προς όφελος των ανθρώπων.
   Ασχοληθήκαμε με τις έννοιες εθελοντής, εθελοντισμός, ενεργός πολίτης, τι σημαίνουν, ποιες δράσεις ονομάζονται εθελοντικές, ποιος ο στόχος τους, ποιους αφορά καθώς και τα στοιχεία του εθελοντισμού. Αρχικά γράψαμε τις σκέψεις μας, συνδέοντας τον Αρισταίο με τον εθελοντισμό. Στη συνέχεια εργαστήκαμε σε ομάδες για να αποτυπώσουμε με ζωγραφική ό,τι μας έκανε εντύπωση από το παράδειγμα του Αρισταίου.
Α! Μια και μιλήσαμε για Μούσες και τέχνες, να και ένα δείγμα της έμπνευσής μας, ένα ποίημα για τον εθελοντισμό!










 Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ


ΑΤΣΑΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ