03 Δεκεμβρίου 2016

3 Δεκεμβρίου || Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ||

 Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Σκοπός της είναι η αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» «. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.
Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι
πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
 Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες.
 Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.
 Το 1976, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 1981 ως Διεθνές Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  ζητώντας ένα σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των ευκαιριών, την αποκατάσταση και την πρόληψη των αναπηριών.
Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι «η πλήρης συμμετοχή και ισότητα», η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.
Προκειμένου να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις δραστηριότητες που συστήνονται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης των Η.Ε., η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε τα έτη 1983 έως1992 ως Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
 Οι τάξεις Α2΄και Β2΄διάβασαν το βιβλίο και με την εκπ/κό της θεατρικής αγωγής κα. Παλαιολόγου Αικατερίνη και την εκπ/κό
 του τμήματος ένταξης κα. Βαβουλίδου Στυλιανή  είχαν την ευκαιρία να το δραματοποιήσουν.

  Είναι μια συγκινητική, όμορφη γεμάτη αισιοδοξία ιστορία.
Μια ιστορία που το σκοτάδι δε νικά την ζωή.
Η ηρωίδα με δύναμη και αγάπη για την ζωή αναπτύσσει ικανότητες για να αντιμετωπίσει το σκοτάδι της.
Μια ιστορία πλημυρισμένη από ήχους. Ήχοι της μουσικής, της κίνησης των σωμάτων, του νερού, αλλά και μυρωδιές ανθρώπων και όλης της φύσης.
Μεστός λόγος που ρέει αβίαστα και γεννά συναισθήματα και εικόνες.
Θέμα:  Η Φένια, είναι ένα αισιόδοξο κορίτσι που βλέπει τον κόσμο μέσα από τους ήχους, τις  μυρωδιές και τα αγγίγματα. Δεν φοβάται όταν κάποιοι την περιγελούν, αντίθετα πάντα με χαμόγελο και υπομονή τους αντιμετωπίζει. Ένα βιβλίο με θεματικούς άξονες τη διαφορετικότητα και την τύφλωση.
Οπισθόφυλλο: Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα; Η Φένια, ένα πλάσμα με φωτεινό χαμόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, μας παίρνει από το χέρι για να μας δείξει τον δρόμο…

Ποιος το έγραψε: Η βραβευμένη με έπαινο και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά
Γιώτα Αλεξάνδρου. Η συγγραφέας όπως και στις άλλες της δουλειές καταφέρνει με ευαισθησία και σεβασμό να παραδώσει μια ιστορία που αφορά άτομα με τύφλωση.