30 Νοεμβρίου 2016

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής

Στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ" την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 θα επισκεφθεί το Σχολείο μας η συγγραφέας κα. Γαλανοπούλου Γεωργία όπου θα συζητήσει με τα παιδιά για το βιβλίο της.
 "Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής"

     Η Γεωργία Γαλανοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Scripps College των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικεύτηκε στη λογοτεχνία του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Columbia University, στο UCLA και στο University of Southern California, όπου και δίδαξε λογοτεχνία. Εργάστηκε πάνω από είκοσι χρόνια στο Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας με αντικείμενο την πολιτιστική διπλωματία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μετάφραση, τη βιβλιοκριτική και τη συγγραφή.
     Έργα της είναι: "Η Πριγκίπισσα Μπέρτα" (Δελφίνι 1996, Πατάκης 2003, 2012), "Μπέογουλφ" (Δελφίνι 1996, Πατάκης 2003, 2012), "Η μαγική κάπα του Άλμπεριχ" (Πατάκης 1998), "Το γράμμα του Ιάσονα" (Παπαδόπουλος 2001), "Το αγόρι που ζωγράφιζε πουλιά" (Πατάκης 2007), "Ο Βόρακας, ο κόρακας και η σονάτα της Φανής" (Πατάκης 2015).
             Ο άπληστος Βόρακας είναι ο αίτιος της μεγάλης οικολογικής καταστροφής· της ψυχικής φθοράς και της επακόλουθης θλίψης και φτώχειας. Α, ναι. Και της εξαφάνισης της Φανής, του αγαθού πνεύματος της φύσης και της φωνής του δικαίου. Ο Κόρακας είναι ο συνεργός του, κάποτε και δούλος του· άρπαγας και αυτός, επίβουλος. Όμως τα παιδιά της γκρίζας πόλης άλλα ζητούσαν. Και πρώτα απ’ όλα, την αλήθεια. Γι’ αυτό και ένα αγοράκι, «θα πάω!» λέει μια μέρα. «Θα μάθω γιατί χάθηκε η Φανή… Τον φόβο θα νικήσω. Κι αν μάθω κάποιο μυστικό, γρήγορα θα γυρίσω».
              Και δεν άργησε να γυρίσει φέρνοντας όχι μόνο το μυστικό μαζί του, αλλά και τη χαρά και τα πουλιά και τα χαμόγελα, και τον ήλιο και τα μυρωμένα κύματα και τα ανθισμένα δέντρα· και την ευεργετική βροχή στη δυστυχισμένη μέχρι τότε πόλη. Οι άρπαγες και εκμεταλλευτές, οι ασυλλόγιστοι, εξαφανίστηκαν. Και το ασπρόδεντρο, το άχαρο, ζωντάνεψε ευτυχισμένο και τυλίχτηκε στη μουσική των αηδονιών. Ήταν η Σονάτα της Φανής. Που ξαναγύρισε, αστραποβολώντας, χαρούμενη που τα παιδιά «μπόρεσαν αλλά και τόλμησαν να τα διορθώσουν όλα». 
            Σήμερα λοιπόν  έγινε ανάγνωση του βιβλίου και παρουσίασή του στους μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄.
            Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και ακολούθησαν δράσεις των παιδιών στις τάξεις τους.