20 Νοεμβρίου 2016

20 Νοεμβρίου || Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βασικός στόχος αποτελεί η προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.
Έχει επικυρωθεί από 191 κράτη και τα 54 άρθρα της διασφαλίζουν τα παιδικά δικαιώματα στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση, μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unicef, παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές:
  • Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ’ αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ’ αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ’ αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου – φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
 Οι συνέπειες της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών παρατείνονται και πέρα από τα παιδικά χρόνια, αυξάνοντας την πιθανότητα η επόμενη γενιά να πλήττεται από τις ίδιες απειλές. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εξαλειφθεί μόνο εάν όλοι μαζί επιδείξουμε τη θέληση να θέσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών σε ισχύ.

 Μάθετε για τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από παιχνίδια & βίντεο στην ιστοσελίδα της