23 Μαΐου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Ε΄ΚΑΙ ΣΤ΄

Στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ"
πραγματοποιήθηκε σήμερα εκπαιδευτική επίσκεψη.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, είναι μία από τις πιο παλιές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τον δήμαρχο Ανάργυρο Πετράκη το 1835 και στεγάζεται σήμερα στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού 2 στο Σταθμό Λαρίσης.  Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει σπάνιο εκδοτικό υλικό και αποτελείται από 55.000 τίτλους βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, αρχείο εφημερίδων από το 1863 έως σήμερα, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1834 έως σήμερα, αρχείο  ΦΕΚ από το 1833 έως σήμερα, πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται οι βιβλιοθήκες των μεγάλων δωρητών του Κωνσταντίνου   ( Αγαθόφρονα ) Νικολόπουλου, Γιώργου Χαριτάκη, Δημήτρη Καμπούρογλου, Ηλία Τσιριμώκου και Γ. &  Ι. Δερβενιώτη, καθώς και η προσωπική συλλογή του Γεωργίου Βλάχου, η οποία αποκτήθηκε με αγορά. Στη διάθεση των ενηλίκων χρηστών υπάρχουν δύο φωτεινά και άνετα αναγνωστήρια με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η βιβλιοθήκη διαθέτει ειδικούς χώρους για τα παιδιά, οι οποίοι είναι καταλληλα διαμορφωμένοι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία. Στα πλαίσια της ανάπτυξής της λειτουργούν το Παιδικό Τμήμα και η Μουσική Βιβλιοθήκη. 
Υλοποίηση του παιδαγωγικού προγράμματος:

«Η σκακιέρα των βιβλίων»
    Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία της
βιβλιοθήκης.
 
 
 
 Στους χώρους της βιβλιοθήκης
 
 
 

 ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Παιδική Βιβλιοθήκη Ζαππείου
 Η Παιδική Βιβλιοθήκη:
Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau).
Δέχεται στο χώρο της παιδιά, σχολικές ομάδες παιδιών όλων των βαθμίδων, παιδιά με ειδικές ανάγκες, φοιτητές, σπουδαστές, μελετητές. Συνεργάζεται με διαφόρους φορείς και ομάδες που μπορούν να προσφέρουν στο χώρο της βιβλιοθήκης και στο περιβάλλον (Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Ελλάδα Καθαρή, περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, συγγραφείς, εικονογράφους κ.λ.π). Συμμετέχει σε εκδηλώσεις για το βιβλίο και σε προγράμματα που προάγουν το χώρο της βιβλιοθήκης και του βιβλίου.


 Διαβάζοντας το … «Ξενολούλουδο» με τη συνοδεία κιθάρας!!!
 
 
 Η Αλεξάνδρα Ηλία, η Παγώνη Σταυρούλα, η Κίτσου Κωνσταντίνα, οι οποίες ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ",
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΘΕΡΜΑ
Τους μαθητές των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄ και τις δασκάλες τους, για την άψογη συνεργασία.

Την Σχολική μας Σύμβουλο, κα. Άννα Ζουγανέλη, η οποία στάθηκε αρωγός στην εκπόνηση του προγράμματος.

Τέλος  τον κο. Μπαλτά Μπάμπη, τον συντονιστή μας, που στάθηκε δίπλα μας από την αρχή αυτού του προγράμματος συμβουλεύοντάς μας και δίνοντάς μας υπέροχες ιδέες και φέρνοντάς μας σε επαφή με υπέροχους ανθρώπους.