20 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ



 
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.



Οι Βασικές Αρχές της Σύμβασης

Παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές:

Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.

Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.

Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ, ΕΙΔΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΚΑΙ  ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ!!!
Οι μαθητές των τμημάτων Ε1, ΣΤ1 και ΣΤ2 στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ" ασχολήθηκαν με τα δικαιώματα των παιδιών. Με τις υπεύθυνες του προγράμματος δασκάλες, Παγώνη Σταυρούλα, Ηλία Αλεξάνδρα, Κίτσου Κων/να, έφτιαξαν τα παρακάτω πρότζεκτ και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.



Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν βιντεάκια σχετικά με την ημέρα και συζήτησαν.
ΓΕΛΑΣΑΝ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ,ΕΜΑΘΑΝ...

https://www.youtube.com/watch?v=442yLFwrzs8









ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ...

 ΕΝΑ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ 
ΚΙΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ