23 Απριλίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ



23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 Αναρτήθηκε από τη δασκάλα Κίτσου Κωνσταντίνα


Σήμερα, 23 Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου! 
Η UNESCO, καθιέρωσε την συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού, καθώς στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, και ο Άγγλος Γουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η σημερινή ημέρα, μάλιστα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και, στην Καταλονία, συγκεκριμένα, η ημέρα αυτή εορτάζεται έχοντας το όνομα Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η οποίο έχει το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», και που βάση του εθίμου ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο, κι εκείνη αντίστοιχα ένα βιβλίο. Στη Βαρκελώνη, επίσης εκτιμάται ότι διακινούνται 500.000 βιβλία, και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα, τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο.

 Το βιβλίο είναι κουλτούρα, είναι μέσο μετάδοσης πολιτισμού! Και παρόλο που λογικά ανήκεις στη νέα γενιά, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όταν βλέπεις βιβλία να σου φαίνονται «vintage» και «απαρχαιωμένα», ή να τα συνδέεις ενδόμυχα με τις ψυχαναγκαστικές ώρες διαβάσματος για τις απαιτήσεις του σχολείου, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία είναι»θησαυρός»
Μεταλαμπαδεύουν γνώσεις, σοφία, φαντασία, συναίσθημα. Σε «ταξιδεύουν» σε μέρη που  «ταξιδεύουν» τη ψυχή σου και το πνεύμα σου σε άλλα μέρη, άλλες εποχές, «παρέα» με άλλους ανθρώπους.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ δε θα μπορούσε να παραλείψει την ενεργό συμμετοχή της στον μεγάλο εορτασμό. Δράσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο αλλά και …happenings - ;) - έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της ημέρας, για μικρούς και μεγάλους.
  • 10.00 Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων (σε συνεργασία με το Ευγενίδιο Ίδρυμα) – με τις εκπαιδευτικούς Βασιλική Νιαβή και Χρύσα Σταμάτη. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθημερινά μέχρι τις 8 Μαΐου.
  • 12:30 ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ, για μαθητές Γυμνασίου – με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Δημόκα
  • 16:00 ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, για παιδιά – Εισήγηση-Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Βασιλική Νιαβή - Προβολή της ομώνυμης ταινίας (animation - διασκευή για παιδιά)
  • 19:00 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον συγγραφέα ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – με πρωτοβουλία των μελών της Ομάδας Ανάγνωσης-Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης. Συζήτηση για την ανάγνωση, τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη δυναμική της συγγραφής.
  • 20:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΤΣΙΑΚΟ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΚΑΝΑ
Φυσικά, αρωγοί όπως πάντα ο Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης!
afissa-23-april_WEB.jpg