Μα, πού είναι επιτέλους αυτά τα αυγά;
Στη Γερμανία, η ημέρα του Πάσχα είναι μέρα χαράς για τα παιδιά, καθώς τους επισκέπτεται ο πασχαλινός λαγός και κρύβει στο κήπο τους αυγά. Ο λαγός συμβολίζει τη σβελτάδα, την εγρήγορση, την τύχη, τη γονιμότητα. Έτσι την Κυριακή του γερμανικού Πάσχα είναι αυτός που φέρνει τα σοκολατένια αυγά, παλαιότερα ζωγραφισμένα ή απλώς βαμμένα με κόκκινη ή μπλε μπογιά. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας τα σοκολατένια τα φέρνει η αλεπού (Βεστφαλία), σε άλλες ο πελαργός (Θουριγγία) και σε άλλες ο πετεινός (Βοημία).
Στη Γαλλία και στο Βέλγιο, οι καμπάνες είναι αυτές που μεταφέρουν τα αυγά του Πάσχα. Από τη Μ.Πέμπτη οι καμπάνες σιωπούν. Η παράδοση, που τις θέλει σιωπηλές γεννήθηκε κατά τον έβδομο αιώνα. Η Εκκλησία απαγόρευε να χτυπούν οι καμπάνες σε ένδειξη πένθους από τη Μ.Πέμπτη έως την Κυριακή του Πάσχα για να θυμούνται τον χρόνο που κύλησε ανάμεσα στο θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.
Η παράδοση λέει ότι, το βράδυ της Μ.Πέμπτης αναχωρούν για τη Ρώμη όπου ο πάπας τις ευλογεί.
Το πρωί του Πάσχα, οι καμπάνες επιστρέφουν για να αναγγείλουν τη χαρά της ανάστασης του Χριστού. Στη Ρώμη, φορτώνονται με τα πασχαλινά αυγά, τα οποία σκορπίζουν στους κήπους, επιστρέφοντας. Για το ταξίδι τους εφοδιάζονται με ένα ζευγάρι φτερά, με κορδέλες ή μεταφέρονται πάνω σε ένα άρμα.
Το έθιμο είναι να ψάχνουν τα παιδιά, τα πασχαλινά – σοκολατένια αυγά, που είναι
κρυμμένα σε κήπους ή σε αυλές…
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ...
Η ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ
ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ