25 Απριλίου 2018

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ... ΑΠΟ ΤΗ ΣΤ΄ΤΑΞΗ !!!


Μέσω του project τουριστικός οδηγός του τόπου μας,τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον τόπο τους, γνώρισαν κι έμαθαν την ιστορία του, από την επίσκεψη στην Αρχαία Αλίαρτο και τα γύρω μέρη Υψηλάντη-Ευαγγελίστρια και προβληματίστηκαν με περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα και όλα αυτά με γνώμονα την τεχνολογία και τους υπολογιστές.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας, λίγο πριν την ολοκλήρωση του τουριστικού οδηγού, επισκέφτηκαν σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας. 
Οι φιλόξενες μοναχές ξενάγησαν τα παιδιά στην Ιερά Μονή μαθαίνοντάς τους την ιστορία του ναού που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα στην ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και ανακαινισμένη το 1665, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 
Η Μονή βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά της Αλίαρτου.




Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, οι μοναχοί της Μονής Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνορθοδόξου ιδεώδους λειτουργώντας κρυφό σχολείο. Βρέθηκε, μάλιστα, μια σπάνια κρύπτη στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μόνο κάτω από το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό του ναού. Η κρύπτη είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και φιλοξενούσε όχι μόνο τους μικρούς μαθητές αλλά και τα κειμήλια της μονής που έπρεπε να προφυλαχθούν από τους αλλόθρησκους. 

Ακόμα και αργότερα όμως, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η μονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε πρόθυμα τους Έλληνες και τους συμμάχους τους, αξιοποιώντας και πάλι την κρύπτη αυτή. Φυλά, μάλιστα, ως σήμερα την ευχαριστήρια επιστολή που της απέστειλε ο Συνταγματάρχης Alexander. 
 Η μονή οργανώθηκε και λειτουργεί με γυναικεία αδελφότητα από το 1959. Πρώτη Γερόντισσα και κτήτορας της Ιεράς Μονής η Μοναχή Ανθούσα Μαντά που πάντα με τον φωτισμό και την γλυκύτητα της καλωσόριζε τους ευλαβείς προσκυνητές της Μονής.
Η μονή πανηγυρίζει την 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού, την 15 Αυγούστου, κι όλες τις εορτές Της Υπεραγίας Θεοτόκου. 


Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στον πανέμορφο και ολάνθιστο περιβάλλοντα χώρο και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

Ύστερα σειρά είχε η επίσκεψη στο χωριό Ευαγγελίστρια όπου τα παιδιά έπαιξαν και χάρηκαν την πλούσια φυσική ομορφιά.
Η ταβέρνα του ΜΠΑΛΟΚΑ φιλοξένησε και πρόσφερε κεράσματα φτιαγμένα με μεράκι και όπως πάντα από αγνά υλικά, σε μαθητές και δασκάλους. 
Ευχαριστούμε πολύ!!!  
 Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΤΕΜΠΕΛΗ ΜΑΡΘΑ