30 Νοεμβρίου 2016

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής

Στα πλαίσια του προγράμματος "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ" την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 θα επισκεφθεί το Σχολείο μας η συγγραφέας κα. Γαλανοπούλου Γεωργία όπου θα συζητήσει με τα παιδιά για το βιβλίο της.
 "Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής"

     Η Γεωργία Γαλανοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Scripps College των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικεύτηκε στη λογοτεχνία του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Columbia University, στο UCLA και στο University of Southern California, όπου και δίδαξε λογοτεχνία. Εργάστηκε πάνω από είκοσι χρόνια στο Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας με αντικείμενο την πολιτιστική διπλωματία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μετάφραση, τη βιβλιοκριτική και τη συγγραφή.
     Έργα της είναι: "Η Πριγκίπισσα Μπέρτα" (Δελφίνι 1996, Πατάκης 2003, 2012), "Μπέογουλφ" (Δελφίνι 1996, Πατάκης 2003, 2012), "Η μαγική κάπα του Άλμπεριχ" (Πατάκης 1998), "Το γράμμα του Ιάσονα" (Παπαδόπουλος 2001), "Το αγόρι που ζωγράφιζε πουλιά" (Πατάκης 2007), "Ο Βόρακας, ο κόρακας και η σονάτα της Φανής" (Πατάκης 2015).
             Ο άπληστος Βόρακας είναι ο αίτιος της μεγάλης οικολογικής καταστροφής· της ψυχικής φθοράς και της επακόλουθης θλίψης και φτώχειας. Α, ναι. Και της εξαφάνισης της Φανής, του αγαθού πνεύματος της φύσης και της φωνής του δικαίου. Ο Κόρακας είναι ο συνεργός του, κάποτε και δούλος του· άρπαγας και αυτός, επίβουλος. Όμως τα παιδιά της γκρίζας πόλης άλλα ζητούσαν. Και πρώτα απ’ όλα, την αλήθεια. Γι’ αυτό και ένα αγοράκι, «θα πάω!» λέει μια μέρα. «Θα μάθω γιατί χάθηκε η Φανή… Τον φόβο θα νικήσω. Κι αν μάθω κάποιο μυστικό, γρήγορα θα γυρίσω».
              Και δεν άργησε να γυρίσει φέρνοντας όχι μόνο το μυστικό μαζί του, αλλά και τη χαρά και τα πουλιά και τα χαμόγελα, και τον ήλιο και τα μυρωμένα κύματα και τα ανθισμένα δέντρα· και την ευεργετική βροχή στη δυστυχισμένη μέχρι τότε πόλη. Οι άρπαγες και εκμεταλλευτές, οι ασυλλόγιστοι, εξαφανίστηκαν. Και το ασπρόδεντρο, το άχαρο, ζωντάνεψε ευτυχισμένο και τυλίχτηκε στη μουσική των αηδονιών. Ήταν η Σονάτα της Φανής. Που ξαναγύρισε, αστραποβολώντας, χαρούμενη που τα παιδιά «μπόρεσαν αλλά και τόλμησαν να τα διορθώσουν όλα». 
            Σήμερα λοιπόν  έγινε ανάγνωση του βιβλίου και παρουσίασή του στους μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄.
            Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και ακολούθησαν δράσεις των παιδιών στις τάξεις τους. 

Η Δ΄ΤΑΞΗ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ... ΣΑΛΑΤΑ



 ΤΡΙΤΗ 29/11/2016 

 Φτιάξαμε μία πράσινη σαλάτα (με μαρούλι, φρέσκο κρεμμύδι και ντομάτα) με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρόπο παρασκευής της, καθώς επίσης τα θρεπτικά συστατικά κάθε λαχανικού αλλά και του ελαιόλαδου.
Παράλληλα, η εκτέλεση τη συνταγής αποτέλεσε αφορμή να ασχοληθούμε και με τις εγκλίσεις των ρημάτων (Γλώσσα Δ’ τάξης- Ενότητα 7-Η ελιά). Αφού φτιάξαμε τη σαλάτα, δόθηκε φύλλο εργασίας στους μαθητές σχετικό με τις εγκλίσεις.

Συνταγή:
Καθαρίζουμε καλά το μαρούλι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια μέσα σε μεγάλη πιατέλα ή μπολ.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια (ή απλά μικρά κομμάτια) μαζί με το μαρούλι.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το ρόδι.
Βάζουμε αλάτι και όσο ελαιόλαδο χρειάζεται.
Για τη σάλτσα:
Ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, το μέλι και το μπαλσάμικο και ρίχνουμε τη σάλτσα μες στη σαλάτα.
Τέλος, ρίχνουμε τα κρουτόν, ανακατεύοντας λίγο για να πάνε παντού.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 ΚΑΙ ... ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

 ΚΑΙ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ... 
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ... ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚΛΙΣΕΙΣ!!!
 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΧΩΝΕΨΗ !!! 
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ 
ΞΑΦΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

28 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑΣ

ΝΕΟ!!! Η τάξη Β2΄ αλληλογραφεί με τη μητριά της Σταχτοπούτας.
Αφορμή στάθηκε η "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ".
Η Σταχτοπούτα, είναι γωστό σε όλους μας, ότι δεν είχε δικαιώματα σαν παιδί. 
Έτσι λοιπόν τα παιδιά έστειλαν γράμμα στη μητριά της αναφέροντάς της πόσο άσχημα έχει φερθεί, πόσο έχει καταπατήσει όλα τα δικαιώματα του παιδιού.
Και ... σήμερα ένα ...
χτύπησε με το ράμφος του το παράθυρο του γραφείου της Δ/ντριας και άφησε ένα γράμμα.
Τι άλλο θα ζήσουμε σε αυτό το Σχολείο;
Η κα. Κωνσταντίνα δεν πίστευε στα μάτια της!!! Δε βλέπεις και  συχνά ταχυδρομικά περιστέρια... Πήρε το γράμμα και το παρέδωσε στην κα. Γλυκερία. 
Η συνέχεια είναι μια εικόνα που ... αξίζει 1000+1 λέξεις...
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ  Β2΄ΤΑΞΗΣ ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ



 ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 ΑΠΟ 28/11/2016 ΕΩΣ 19/12/2016.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ!!!

Let’s Do It Greece 2017 – Με τη ματιά ενός εθελοντή


27 Νοεμβρίου 2016

27 Νοεμβρίου 2016 – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

27 Νοεμβρίου 2016 – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση » μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο – Εκπαίδευση – Κοινωνική Παρέμβαση»
Η 27η Νοεμβρίου έχει οριστεί διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και εκδηλώσεις γίνονται σε σχολεία και φορείς νεολαίας σε όλο τον κόσμο. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση συντονίζει τις δράσεις στην Ελλάδα, παρέχει υλικό για εκδηλώσεις και οργανώνει Ημερίδες, Σεμινάρια, Συζητήσεις, Δρώμενα κ.ά σε διάφορες πόλεις.
Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσω του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

24 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου υιοθετούν και εφαρμόζουν συχνά πρακτικές βιωματικής μάθησης, διότι πολλές διεθνείς και ελληνικές μελέτες δείχνουν πως αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό και ελκυστικό τρόπο διδασκαλίας.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος (Δ΄ τάξη - Ενότητα 2 - Πολιτισμός) ο κύριος Βασίλης Χαλιμούρδας ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση και τον σημαντικό ρόλο της στον ελληνικό πολιτισμό, εστιάζοντας στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά.
Για να καταστεί, όπως αναφέρθηκε, βιωματικό το μάθημα, φόρεσε ο ίδιος μία παραδοσιακή φορεσιά, έντυσε μία μαθήτρια με την αντίστοιχη γυναικεία και εξήγησε στους μαθητές των δύο τάξεων (Δ1 και Δ2) τα μέρη από τα οποία αποτελείται και τη χρησιμότητά τους.
 Η ένδυση της μαθήτριας είχε ως βασικό στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησής των μαθητών, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι τους τον διαφορετικό τρόπο ένδυσης των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και τον σκοπό που εξυπηρετούσε (π.χ. λόγω του σφοδρού χειμώνα και των εργασιών τους).
Επιπρόσθετα, τα σχέδια, τα οποία είναι κεντημένα στις φορεσιές και κυρίως στις γυναικείες, αποτέλεσαν την αφορμή να συνδυαστεί το μάθημα με τα Μαθηματικά και να γίνει εκτενής αναφορά στα μοτίβα.
Στο τέλος του μαθήματος, οι μαθητές χόρεψαν έναν παραδοσιακό χορό, το  «Μήλο μου κόκκινο».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΗΣ Δ1΄ΤΑΞΗΣ
ΞΑΦΑΚΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟ

 
 
 
 

 

22 Νοεμβρίου 2016

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 - ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ !!!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού ( 20 Νοεμβρίου ), τη Δευτέρα έγινε σχετική παρουσίαση σε όλους τους μαθητές.
Με αγάπη προς το παιδί όλοι οι εκπ/κοί του Σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση και στη συζήτηση που ακολούθησε.
 Ο ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Υπέροχο βίντεο που δείχνει με απλό και σύντομο τρόπο τα βασικά δικαιώματα των παιδιών
ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ


 





 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ